Categorieën
Columns

Is uw handelsnaam goed beschermd?

Wanneer u uw onderneming begint verzint u natuurlijk daarvoor een pakkende naam. Waarschijnlijk zult u ter bescherming deze naam bij het handelsregister als handelsnaam laten in schrijven. Biedt dit u echter voldoende bescherming?

De bescherming van uw handelsnaam is gebaseerd op de Handelsnaamwet. Nadat u uw handelsnaam bent gaan gebruiken is het anderen verboden dezelfde of een daarop gelijkende handelsnaam te gaan voeren als deze anderen op een vergelijkbare zakelijke markt actief zijn en als zij opereren in dezelfde regio als waar u actief bent. Daardoor zou immers verwarring bij het publiek kunnen ontstaan, met als gevolg dat die anderen klanten trekken die normaal bij u terecht zouden zijn gekomen. Aldus profiteren zij van de goede naam die u heeft opgebouwd en brengen zij uw onderneming in diskrediet.

Gebeurt dit dan ligt de bal bij u. U zult een procedure moeten voeren waarin u zult moeten bewijzen dat de handelsnaam van die ander verwarrend is voor het publiek. Dat kan erg lastig zijn en aanzienlijke kosten met zich mee brengen. 

Er is echter een betere methode om uw naam te beschermen en wel door deze als merk te deponeren. Als uw handelsnaam niet “beschrijvend” is en er geen andere partijen zijn die deze of een vergelijkbare naam eerder als merk hebben gedeponeerd voor vergelijkbare bedrijfsactiviteiten dan is dit een reële mogelijkheid.  U kunt ook uw logo of een combinatie van logo en naam als merk laten registreren. Het voordeel van een merk is dat het een veel bredere bescherming biedt dan de Handelsnaamwet, omdat het u exclusiviteit (monopolie) biedt op een aanduiding in relatie tot een specifiek product en/of dienst. Zo kan bijvoorbeeld ook uw bedrijfslogo worden beschermd en mag de ander geen producten op de markt brengen die bijvoorbeeld zijn voorzien van uw merk. De Handelsnaamwet biedt hiertegen geen bescherming. Als iemand zonder toestemming uw merk gebruikt dan is hier vanuit het merkenrecht vrij eenvoudig tegen op te treden en belandt u normaliter niet in een kosten verslindende procedure.

Hoe verkrijgt u een merk. Dat kan alleen door registratie. Als u beschermd wil zijn in de Benelux dan kunt u een Benelux-merk aanvragen. Wilt u een bredere bescherming bijvoorbeeld in de EU dan kunt u een EU-merk aanvragen. De kosten van een merkregistratie en het aanvragen daarvan zijn beperkt. U kunt het zelf doen maar beter is dat u zich daarin deskundig laat bijstaan. Dat voorkomt problemen.  Het is natuurlijk verstandig dat u bij het starten van uw onderneming nadenkt over het verkrijgen van een of meer merkregistraties. Bestaande ondernemingen kunnen echter ook gebruik maken van de mogelijkheden die het merkrecht biedt.

Heeft u vragen over het bovenstaande en daaraan gerelateerde onderwerpen aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik ben u graag van dienst.

Hans van den Assem Advocatuur

Deze column werd eerder gepubliceerd in het blad Altena Business. De hierin vervatte informatie is alleen bestemd voor algemene informatiedoeleinden. De verstrekte informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, kan niet worden gegarandeerd dat deze informatie compleet, actueel, juist en/of accuraat is op het moment dat deze wordt geraadpleegd en dat deze van toepassing is op een specifiek geval. Wij raden u derhalve aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist.